Luontopolku

Luontopolun kartta. Reitin pituus noin 5 kilometriä.

Luontopolun esittely

Luontopolun kokonaispituus on noin 5 km, pääreitti on merkitty keltaisella ja eteläisin reitti sinisellä.

Luontopolun alkupuolella, mäen päällä, on pieni parkkialue, johon mahtuu muutama auto. 

Luontopolun varrelta löytyy satumetsä, rantalehto, peurojen ruokintapaikka ja tarkkailukoju, kallionpäällyssuo, näköalapaikka ja jääkauden jälkiä.

Luontopolulle lähtiessä muista kunnon jalkineet, juomapullo ja eväät! Muista myös kamera, kuvattavaa löytyy varmasti.

Luontopolun alkupiste on vanhojen kärryteiden risteyksessä. Toinen haara lähtee Näsekärrin pelloille ja toinen Bjursträsketin eteläpuolelle.

Näsekärrin pelloille menevä kärrytie ylittää Bjursträsketistä tulevan ojan, joka on kaivettu kauan sitten. Lampi on ollut alkujaan paljon suurempi, se on haluttu kai joskus kuivattaa pelloksi, mutta työ on jäänyt kesken.

 

Satumetsä

Bjursträsketin suuntaan menevää tietä ei voi enää sanoa kärrytieksi. Sitä on vuosien varrella paranneltu. Vähän ennen lampea tie tekee mutkan vasemmalle ja ylittää lammesta tulevan ojan seuraten sen jälkeen lammen etelärantaa.

Bjursträsketiä ympäröivät lähes joka puolella moreenirinteet, joiden metsät ovat reheviä. Lammessa on sankka järviruokokasvusto, jopa niin sankka ettei lampea juuri näy.

Tien eteläpuolelle kahden kallioalueen väliin jää näkemisen arvoinen metsä: sankka kuusikko jonka pohjan peittää paksu sammalkerros. Tunnelma on kuin satumetsässä. Mistään muualta Bjursin alueelta ei löydy vastaavaa. Metsä on ehdottomasti näkemisen arvoinen luontokohde.

Kasvisto

 

Bjursträsketin ympäristön kasvisto on runsas. Alueella kasvaa mustikkaa, puolukkaa, ketunleipää, oravanmarjaa, metsätähtiä, jänönsalaattia, pikkutalvikkia ja nuokkutalvikkia, riidenleikoa, erilaisia imarrekasveja esim. metsäimarre ja korpi-imarre, soreahiirenporrasta ja monenlaista sammalta, esim. seinäsammalta ja kangaskynsisammalta.

 

Kotkansiipi-tervaleppälehto

Lammen jälkeen tie kaartaa vasemmalle ja jatkaa kallion viertä eteenpäin.Tulee risteys, josta lähtee vanha kärrytie oikealle. Tie nousee pienen mäenkumparen päälle ja lähtee laskeutumaan kohti Verkvikeniä.

Polku laskeutuu Verkvikenin perukassa olevan savikkoalueen tervaleppälehtoon, jonka aluskasvustona on komea kotkansiipikasvusto johon väriä antaa itiöpesäkelehdistö. Todella kaunis nähtävyys.Kallion päällä on näköalapaikka, josta näkyy koko alapuolella oleva lehto.

Lehdon kasvisto on  yhtä runsas kuin Bjursträsketissä jos ei runsaampikin. Lehdossa tapaa mm. velhonlehtiä, kevätlinnunsilmiä, ahomansikkaa, käenkaalia, vadelmaa, ojakelllukkaa, suo-orvokkia ja luhtavuohennokkaa.

Lehdon jälkeen polku nousee ylemmäksi rinteeseen, josta on hyvä näköala Verkvikenille. Polun varrella on katajavanhus, saattaa olla jopa satoja vuosia vanha.

Tämän pienen esittelyn jälkeen olet valmis seikkailuun!